مسمومیت غذایی

مسمومیت غذایی

 

مسمومیت های غذایی به دنبال خوردن مواد غذایی آلوده اتفاق می افتد ، آلوده کنندگان مواد غذایی شامل باکتری ها ، ویروس ها  و انگل ها یا سموم ناشی از آنها شایع ترین علل ایجاد مسمومیت غذایی هستند .میکروب ها یا سموم آن ها در هر مرحله ای از فرآیند تولید مواد غذایی و نیز در شرایط نگهداری یا پخت و پز نادرست مواد غذایی در منزل ممکن است سبب آلودگی غذا شوند .

مسمومیت غذایی

مسمومیت غذایی

علائم مسمومیت غذایی

ممکن است برحسب نوع آلوده کننده مواد غذایی متفاوت باشد ولی در اکثر موارد یک یا چند از علائم زیر وجود دارد .

تهوع

استفراغ

اسهال آبکی یا خونی

درد شکم و دل پیچه

تب

علائم ممکن است در عرض چند ساعت از مصرف غذای آلوده ایجاد شود یا حتی روزها یا هفته ها بعد خود را نشان دهد. بیماری ایجاد شده از چند ساعت تا چند روز طول می کشد.

در چه شرایطی از مسمومیت غذایی باید حتماً به پزشک مراجعه کرد ؟

حملات مکرر استفراغ و عدم توانایی تحمل مایعات

استفراغ خونی یا مدفوع خونی

اسهالی که بیشتر از سه روز طول بکشد

درد شدید و غیر قابل تحمل شکم

تب ،درجه حرارت بالاتر از  38 درجه سانتی گراد

علائم و نشانه هایی که دلالت بر کاهش شدید آب بدن می کند مثل تشنگی شدید ،دهان خشک ،کاهش دفع ادرار ،ضعف و بی حالی مفرط

۰علائم عصبی مثل تاری دید ،ضعف عضلات ،احساس کرخی شدید اندام ها .

لازم به ذکر است مسمومیت غذایی در افراد مسن ،در خانم های باردار ،اطفال شیرخوار ،کسانی که بیماریهای  مزمن قلبی ،تنفسی ،کلیوی ،کبدی یا دیابت دارند یا کسانی که تحت داروهای ضعیف کننده ایمنی بدن مثل کورتون یا شیمی درمانی هستند توجه ویژه می طلبد و بهتر است در اولین فرصت به پزشک مراجعه کنند .

پیشگیری از مسمومیت غذایی

الف . شست و شوی مناسب دست ها ،وسایل و سطوح آشپزخانه و مواردی که در تهیه غذا در آشپزخانه مورد استفاده است با آب گرم و مواد شوینده مناسب .

ب . به هنگام خرید ،تهیه و بسته بندی مواد غذایی ،گوشت خام ،مرغ و ماهی خام را از سایر مواد غذایی آماده خوردن جدا نگهداری کنید.

ج . با پختن کامل و مناسب با درجه حرارت صحیح می توان تمامی میکروب های مضر مواد غذایی را از بین برد .حتی الامکان از خوردن گوشت ،همبرگر ،ماهی و مرغ نیمه پخته خودداری کنید .

د . مواد غذایی فاسد شدنی مثل گوشت ،شیر حداکثر در عرض 2 ساعت پس از خرید و در فصل گرم سال حداکثر در عرض یک ساعت پس از خرید به یخچال یا فریزر منتقل شود .

ه . مواد غذایی یخ زده را برای یخ زدایی در حرارت اتاق رها نکنید ، می توان مواد یخ زده را از فریزر به یخچال منتقل کرد و بعد از ذوب یخ برای پختن استفاده نمود یا از مایکروفر برای این منظور استفاده کرد

ی . غذایی که برای مدت طولانی خارج از یخچال مانده است را بلافاصله دور بریزید حتی چشیدن چنین غذایی ممکن است سبب مسمومیت شود.

و . به برچسب و تاریخ انقضاء مواد غذایی بسته بندی شده و دستورالعمل های خاص آن دقت کنید.

درباره نویسنده

پاسخ

سه × 2 =